Măsurile privind depopularea porcilor pe o rază de 10 km în jurul fermelor în care s-a confirmat pesta porcină africană vor fi luate de prefectura fiecărui județ afectat, însă inițiativa se află deocamdată în stadiul de propunere, a declarat pentru Mediafax Rareș Hăbeanu, purtător de cuvântANSVSA.
„ANSVSAa reunit Grupul Național al Experților pentru pesta porcină africană, iar printre recomadările din cadrul ședinței, există și cea de a se face depopularea exploatațiilor pe o rază de 10 km, însă este doar un proiect, nu este o măsură legislativă”, a declarat Rareș Hăbeanu. „Recomandarea noastră a fost ca propunerea să fie transmisă către prefecturile din județele afectate, iar decizia referitoare la ce se va face este a instituțiilor prefectului din județele respective”.
Gospodăriile în care au fost depistați porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice „fără posibilitatea repopulării”, arată un document al instituției Dacă din punct de vedere sanitar, porcul este sănătos, gospodarii vor rămâne cu carnea de la animalele sacrificate. „În privința despăgubirilor pentru exploatațiile care nu vor mai putea repopula, încă nu s-a luat o decizie, este în discuție acest lucru”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ANSVSA.
În ședința Grupului Național al Experților pentru pesta porcină africană, măsurile au fost supuse la vot, fiind aprobate în unanimitate de voturi.
Pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localități din 12 județe, cumulând un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți, iar la nivel național au fost sacrificați 232.722 de porci, informează joi Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
De la data confirmării prezenței virusului în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.
În zona de nord-vest a României, boala evoluează în 3 județe (Satu-Mare, Sălaj și Bihor), iar prezența virusului este confirmată în 13 localități, unde au fost uciși 1.375 de porci domestici și au fost afectați 15 porci mistreți.
În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 194 de localități din județele: Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Giurgiu, unde au fost uciși 54.296 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 11 exploatații comerciale de mare capacitate, o exploatație comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost uciși 178.426 de porci. De asemenea, tot în această zonă, au fost afectați 42 de porci mistreți.
Pe județe, situația evoluției focarelor de PPA, se prezintă astfel:
– Județul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;
– Județul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populației și 1 un caz la mistreț;
– Județul Sălaj – 4 cazuri la mistreți;
– Județul Tulcea – 551 de focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploatație comercială de tip A, 5 focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploații comerciale și 34 de cazuri la mistreți;
– Județul Brăila – 60 de focare în gopodăriile populației și 6 în exploatații comerciale;
– Județul Constanța – 67 de focare în gospodăriile populației și 1 caz la mistreț;
– Județul Ialomița – 111 de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreți;
– Județul Galați – 9 focare în gospodăriile populației și 1 caz la mistreț;
– Județul Ilfov – 7 focare în gospodăriile populației;
– Județul Călărași – 41de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreț;
– Județul Buzău – 3 focare în gospodăriile populației;
– Județul Giurgiu – 1 focar în gospodăriile populației.
„În data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24.08.2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din județul Satu-Mare”, precizează ANSVSA.
Autoritatea avertizează că evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar, zilnic, se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.
„ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, menționează ANSVSA.